HIGHLANDER

Artur Hovhannisyan – Instructor Honbu, 100 men kumite, 5 dan Karate Kyokushin – este o personalitate emblematică a artelor marțiale mondiale, un sportiv armeno – rus care și-a început cariera practicând box și înot încă de la vârsta de 8 ani și care a descoperit apoi, la 15 ani, calea artelor marțiale, în dojo-ul coordonat de Sensei K. Manukyan (Armenia branch-chief).

Competiții

Printre cele mai importante rezultate ale sale se numără locul I câștigat în 1995 atât la Campionatul de la Moscova, cât și la cel din Armenia, iar în 1996 – locul I la Campionatul Rusiei. În 1997, iese învingător în Turneul Național Britanic Open, în 2005 cucerește titlul de campion european, iar în 2007 obține locul 3 mondial la ediția cu numărul 9 a World Open Karate Tournament.

Din 1999 este vicepreședinte al Federației Kyokushinkai din Armenia. În 2005, se mută la sediul Organizației Internaționale de Karate (IKO) din Tokyo. Despre experiența adaptării la noua țară, Hovhannisyan avea să declare într-un interviu că „primii doi ani au fost cei mai grei, deoarece nu înțelegeam nici limba, nici obiceiurile și nici mentalitatea poporului japonez”. De exemplu, spune el, „a fost cel puțin ciudat pentru mine că în japoneză nu se folosește cuvântul „da” sau „nu”. Când îi întrebam pe studenți, după explicația mea, „Înțelegeți totul?”, ei răspundeau doar „Daijubu desu”, ceea ce înseamnă „totul este în regulă” sau „Sunt bine”. Dar Honbu m-a acceptat ca membru al familiei și toată lumea m-a ajutat să mă adaptez la noua mea reședință”.

În 2008, canalul de televiziune rus Боец („Luptător”) a realizat un film despre Artur Hovhannisyan, intitulat Горец„Highlander”, porecla lui Hovhannisyan, care face trimitere la moștenirea sa armeană.

Testul celor 100 de kumite (hyakunin kumite)

În 2009, sub supravegherea lui Shokei Matsui, a finalizat testul celor 100 de kumite, un test extrem de anduranță fizică și psihică, specific stilului de karate Kyokushin. Acesta presupune 100 de reprize de Kumite, fiecare având o durată între 1.30 – 2 minute. Practicantul care se se supune acestui test trebuie să înfrunte adversari cel puțin la fel de bine pregătiți sau chiar de rang superior, iar fiecare oponent este perfect odihnit și fără accidentări / dureri.

Această provocare extremă a fost concepută de Sosai Masutatsu Oyama, fondatorul stilului și primul om care a trecut-o cu brio. Al doilea sportiv care a trecut acest test a fost Steve Arneil, în 1965.

Într-un interviu publicat pe site-ul de specialitate http://the-martial-way.com/sensei-artur-hovhannisyan-life-after-kumite-written-by-ben-stone/, Artur Hovhannisyan afirmă că această experiență a fost cea mai grea provocare a carierei sale de karateka.

Întregul proces al antrenamentului său a fost realizat sub îndrumarea Sensei Ryu Narushima, care i-a gandit și ajustat programul de pregătire, tipul și durata exercițiilor. De exemplu, unul dintre exercițiile pe care Sensei Narushima l-a pus să le facă a fost o oră non-stop de roppon geri (o succesiune de lovituri de picioare, executate într-o anumită ordine).

Sesiunile zilnice de antrenament durau în jur de trei – patru ore, uneori chiar cinci sau șase, fiind foarte diferite de pregătirea uzuală pentru un turneu obișnuit, deoarece testul celor 100 de kumite presupunea cel puțin trei ore de luptă continuă.

Dorința de a­-și testa limitele prin acest test se născuse pe când avea doar centură albă, după ce îl urmărise pe Kancho Matsui finalizând cu succes această provocare. Despre starea sa mentală din timpul testului, Artur Hovhannisyan afirma că a fost “hotărâre de a o face și concentrare 100%. Cel mai greu a fost începând de la repriza 73 până la 90, lupte pe care nu mi le amintesc. După ultima luptă (cea de-a 100-a luptă a fost cu Shihan Francisco Filho), n-a fost decât un vid total al minții. Puțin mai târziu, toate sentimentele s-au repezit deodată: recunoștință, bucurie, tristețe, durere, satisfacție, mândrie, respect, răbdare, compasiune, regret…”

La finalul testului, avea intregul corp învinețit și umflat, suferise o serioasă deshidratare și pierduse peste 5 kilograme, dar recuperarea a fost rapidă și fără probleme.

Puteți urmări câteva secvențe din această impresionantă demonstrație de forță mentală și fizică, accesând link-ul: http://www.kyokushinkaikan.org/en/news/2009/04/artur-hovhannisyan-completed-100-man-kumite.html

Programul UCHI DESHIThis course is for those who love karate with all the cells of their body and soul

În prezent, Shihan Arthur Hovhannisyan este instructor So-Honbu al Organizației Internaționale de Karate Kyokushinkaikan (IKO) din Kawaguchi și unul dintre oamenii datorită cărora programul uchi deshi a fost reluat, oferind astfel, pentru sute de antrenori și sportivi, șansa de a pătrunde în universul antrenamentelor și tradițiilor japoneze.

Într-un interviu publicat pe site-ul https://kyokushinkarate.news/en pe 13 sept 2019 (chiar de ziua lui) Shihan oferă tuturor celor interesați detalii interesante despre acest curs.

Programele existente în prezent au durate diferite: 15, 30, 60 sau 90 de zile, iar numărul de antrenamente și programul acestora depind de tipul programului.

Programele au 3 direcții principale:

  • „Războinic” – implică pregătire pentru turnee, antrenament cu accente pe tehnica de kumite;
  • „Deveniți mai bun” – „rescrieți / reîncărcați” toate informațiile, începând cu elementele de bază, terminând cu „Sushiho”. Antrenamentele vizează atât promovarea cu succes a examenelor, cât și îmbunătățirea calităților necesare în activitatea de instructor;
  • „Pătrunderea în tradiție” reprezintă cea mai profundă apropiere nu numai de tradițiile karate-ului, ci și ale Japoniei în ansamblu, de ritualurile, eticheta și subtilitățile vieții în dojo-ul japonez.

Majoritatea programelor au fost create, în principiu, de către Sosai și sistematizate de Shihan Arthur Hovhannisyan, în funcție de realitățile și necesitățile actuale, pe baza experienței sale personale și a sprijinului constant oferit de Kancho Shokei Matsui și de Shihan Katsuhito Gorai.

Participanții provin din cele mai diferite zone georgafice, iar fiecare are propriul obiectiv de îndeplinit și propria cale de urmat. Dar cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă cel care dorește să participe la acest program este că “trebuie să iubească karate-ul și artele marțiale din toata fiinta, cu fiecare celulă a corpului si sufletului”.

Sursa Foto: IKO Kyokushin-kaikan

100man-ah_01
100man-ah_03
100man-ah_09
100man-ah_10

Lasă un răspuns